Modern Zsolnay

1958-tól nemcsak a hagyományos eozin technika felújítása történt meg Kovács István, az államosítás előtti gyár eozin műhelyének vezetője irányításával. Új változatokkal gazdagították a kínálatot, majd a hatvanas évek elejétől a modern lakásokba illő, a korszerű lakáskultúrának megfelelő eozin és porcelán dísztárgyak gyártását kezdték meg. A tervezést az Iparművészeti Főiskoláról frissen kikerült iparművészekre bízták: Sinkó András, Gazder Antal, Török János, Fürtös György, Nádor Judit neve ma már jól ismert a kerámiaművészet iránt érdeklődők körében.

Ők voltak azok, akik bevezették a nemzetközi modernizmus formavilágát, emellett a gyár hagyományainak megfelelő sajátos művészi arculatot alakítottak ki. Az általuk tervezett porcelán dísztárgyak, eozin plasztikák a „retro” iránti érdeklődés nyomán napjainkban újra ismertté és népszerűvé váltak.

 A hatvanas években korszerűsítették a porcelán dísztárgyak, főként a máz felett festett tálak, vázák, virágedények, dohányzó szettek megjelenését is. A mázalatti porcelánfestés technikáját elsősorban kisméretű porcelánfigurák gyártásánál alkalmazták. Főként az 1990-es években egyre gyakrabban stúdió körülmények között készültek a kis szériás, esetenként egyedi kivitelezésű porcelán és eozin dísztermékek. A kis szériás dísztermékek és stúdiómunkák területén T. Surányi Anna ért el kiemelkedő eredményeket.

Porcelán díszedényeket a hatvanas években korszerűsítették… Mai kínálatunkban is jelen vannak.Eozin díszedények 1958-tól… Ők voltak azok… Retró iránti érdeklődés nyomán újra népszerűvé váltak.

Az államosítás utáni évtizedek jellegzetes formái és díszítő motívumai visszaköszönnek mai  kínálatunkban is.
Termékeinkből
New york Toronto London Zürich Vienna Budapest Prága Moskwa Kijev Damaszkus Kuvait Ryadh Dubai Muscat Shanghai Tokyo Melbourne