Világító hidegburkolat - forradalmian új megoldás a Zsolnay-tól!

A teljes egészében magyar tulajdonú MosaicLights fényt áteresztő hidegburkolat alá építhető modulokkal jelent meg a piacon. A technológia már több nemzetközi építőipari kiállításon – például Londonban és Moszkvában – komoly sikert aratott.

1920-comp-4-00002.jpg


Megrendezésre kerülő dohai Project Qatar eseményen pedig a Zsolnay Porcelánmanufaktúrával mutatnak be közös installációt. Hazai érdeklődők a budapesti Construma Nemzetközi építőipari szakkiállításon tekinthették meg működés közben ezt a forradalmian új megoldást, vagy egész évben a tiszakécskei Tisza-parti Termálfürdőben.

952-tiszakecske.jpg

A falba vagy padlóba épített világítás ötletéről sokáig könnyelműen és egyfajta kényelmes beletörődéssel mondták, hogy lehetetlen. A MosaicLights csapata azonban nem fogadta el ezt a véleményt, és kitartásukat siker koronázta, hiszen a cég 2012-ben a 100% Design London kiállításon mutathatta be moduljait, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg az építészek és belsőépítészek előtt, akik ezzel a technológiával beltéri vagy kültéri, de akár víz alatti felületeket is egyedibbé varázsolhatnak. A modulok megvilágítják a fényt áteresztő burkolat egyes elemeit, és így egyedi megjelenést és hangulatot kölcsönözhetnek például egy bárpultnak, medencének, konyhának vagy fürdőszobának. Mivel a modulok, illetve az egymástól távolabb elhelyezkedő modulokat összekötő kábelek a burkolat alatt helyezkednek el, kábelek, dugaszok és kapcsolók sem rontják az összképet.

952-mosaiclights-com-at-100-design-05.jpg

A moduláris rendszer nagy előnye, hogy az alkalmazási lehetőségeknek szinte csak a fantáziája szabhat határokat, hiszen a LED-enként külön programozható modulok a tervező saját elképzelésének megfelelően bármilyen színt vagy mintázatot felvehetnek. A fal akár egy érintésre életre kel, mozogni kezd, átszíneződik. Eme korlátlan szabadság a tervezésben lehetőséget teremt arra, hogy akár egy kisebb felületen is látványos és egyedi megoldásokat alkalmazzunk. A közeljövőben – egy közös fejlesztés eredményeképpen – egyik neves porcelángyártónk építő paneljei is MosaicLights világítással lesznek megvásárolhatók.

952-comp-1-00001.jpg

A dekorációnak ugyanakkor funkciót is adhatunk. Hozzáférhetők az időt, illetve hőmérsékletet jelző modulok is, amelyek mérhetik akár egy gőzkabin, akár egy medence vizének a hőmérsékletét, de akár a szaunában töltött perceket. Sőt, a rendszer csatlakoztatható egyéb más elektronikai berendezésekhez is, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy akár egy falba vagy padlóba rejtett modul előtt elhúzott RFID kártya vagy akár a modul puszta megérintése aktiválhatja a ház egyéb gépeit, legyen az garázskapu, elszívó vagy biztonsági zár.

1920-comp-3-00002.jpg