Tüke díj - Krassói Szávától

A számos remek és kreatív koncepció közül végül a Pécsi Művészeti Gimnáziumban textílművesként és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán látványtervezés szakon végzett Krassói Száva elképzelése nyerte el a bizottság tetszését és bizalmát. 
Tüke - díjat a Tüke Alapítványnak köszönhetően 2003 óta minden évben átadják, mely Pécs egyik legnevesebb elismerése, amelyet évről évre a kortársak nyerhetnek el. 
Idén január 21-én rendezett jubileumi átadón kiemelkedő díszvendégek körében szokatlanul népes társaság gyűlt össze annak köszönhetően, hogy egy új korosztály figyelmét sikerült felhívni erre az ünnepi ceremóniára. A „pécsi ifjak” díjának első gazdája Balogh Ádám zongoraművész lett, aki tehetségével és példamutató szorgalmával érdemelte ki ezt a kitüntetést. Ezúton gratulálunk neki a Zsolnay Porcelánmanufaktúra nevében is.

Száva egyik korábbi munkája is a Zsolnayhoz köthető, a negyed 2010-es felújításakor is letette kézjegyét Pécs szívében egy Zsolnay szobrot ábrázoló „jövőkő” formájában, amelyet a Bóbita bábszínházhoz vezető lépcső falába építettek. Pécshez és a kultúrához kötődő közeli viszonyáról árulkodik az a fogalmazás is, amelyet az Ifjúsági Tüke-díjról írt.

„Amikor elkezdtem gondolkodni azon, mit is jelent számomra a Tüke-díj, elsőként a nagypapám jutott eszembe. - Mit tanultam tőle annak ellenére, hogy nem volt szerencsém megismerni. A kertet, amiben az a pár sor szőlőtőke is áll ő hagyta az édesanyámra és a húgára. Az a kert gyermekkorom egyik legszebb emlékeinek helyszíne. A dombtetőn hagyományt teremt és összetartja a családot. Nyaranta ott gyűlik össze a nagycsalád, hogy együtt élvezzük a friss levegőt és gyümölcsterméseket. Generációk óta gondozzuk és szeretjük. Számomra a Tüke mint fogalom is erről szól. A fiatalok ugyanonnan indulnak és olyanná válnak, mint az őseik. Zsigereikben hordozzák a hagyományokat, szokásokat, jó modort, és jellemet, amit örököltek. Épp úgy, mint a szőlő és annak gyökerei a föld mélyén. Tulajdonságaikban azok se különböznek a legelső elültetett magtól vagy palántától. Egy szőlőhajtásban benne van minden érték, ami azelőtt volt, és amivé válhat. Ezt a végtelen lehetőséget és folytonos körforgást szerettem volna szimbolizálni a pályamunkámban. A domb alatti üregben megjelenő múltat és jövőt, ami volt és lesz, mindezt pedig összekötve egy folytonos indakötelékkel.”
-Krassói Száva.

 2733621912001290467842496865122027535775446n.jpg