Nemzeti Hauszmann program

Rekonstruáltuk a Budavári Palota reprezentatív helyiségének falait, melyet Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay pirogránit-kerámiából készült fali képek díszítik. A Szent István-terem enteriőrjét először az 1900-as párizsi világkiállításon Zsolnay pavilonjában építtettek fel, ahol kimagasló sikert aratott és nagydíjat is nyert.
A Palota egyik gazdagon díszített történeti terme művészettörténeti szempontból egyaránt kiemelkedő.

Rekonstrukcióját alapos kutatói munka kellett, melyet Rostás Péter művészettörténész végezte.

A terem fő képzőművészeti attrakcióit, Szent István mellszobrát illetve Roskovics Ignác Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay pirogránit-kerámiából készült fali képek. Melyeket a legszigorúbb zsűrizés magas színvonalon elkészített építészeti rekunstrukció hitelességét. Minden eleme pontosan ugyanúgy lett elkészítve, mint az eredeti, ami a második világháborúban elpusztult teremben állt. Az első négy kép elkészült, a többi közt a II. Endrét és I. Bélát mintázó alkotásokkal már végeztek a művészek a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában.

A terem központi helyét elfoglaló több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas kandalló is kész, 120 különböző méretű, összesen 630 darab kályhaelemből áll össze. A kandalló tetején lévő Szent István mellszobor is már újjászületett, az eredetit Stróbl Alajos készítette. A helyreállított Szent István-termet a Budavári Palota déli összekötő szárnyában 2021. augusztus 20-tól bárki megcsodálhatja.