Zsolnay kerámia a mexikóvárosi Szépművészeti Palotában, a Palacio de Bellas Artes-ben

Emelkedik a Maróti Géza és Róth Miksa tervezte Tiffany kristályfüggöny a mexikóvárosi Szépművészeti Palotában, a Palacio de Bellas Artes-ben. A nézőtér feletti Apollót és a múzsákat ábrázoló monumentális süllyesztett üveg világítótest szintén Maróti és Róth műve.

Az épület arany eozin Zsolnay tetejét díszítő szoborcsoportot is Maróti Géza, vagy ahogyan Mexikóban ismerik Prof Geisha Marotti tervezte. A Szobrok és az üvegkép Budapestről hajón érkezett Mexikóba, a kristályfüggöny gyártására azonban már nem volt Magyarországon lehetőség.

A Mexikói-völgyet ábrázoló 24 tonnás függöny közel egymillió kristályból áll, 32 cm vastag, 14 méter széles és 12,5 méter magas. A műremeket a Tiffany Studios gyártotta 1911-ben a New York-i üzemében. Mexikó legfőbb kultúrpalotája a magyar szecessziós díszítőművészet egyik csúcsteljesítménye, teteje pedig a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. büszkesége.

Az épület kupolájának a tetején Géza Maróti tervezte fémszobor van: a mexikoi sas kígyóval viaskodik alatta pedig négy allegorikus nőalak a Zene stb figuráival ezek 6 méter magasak, mindezekről Maróti is megemlékezik önéletrajzi írásaiban.