Máriakémédi templom szobrok

Szentháromság vasárnapján püspöki áldást kapott a két felújított máriakéméndi templom előtt álló híres Zsolnay pirogránit angyalszobor. A szobrokat Lechner Ödön tervezte, a szobrász pedig a szászvári születésű Kiss György (1852-1919) volt. A szobrok a manufaktúra saját feltalálású anyagából készültek.

A Pirogránit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. védjegy oltalma alatt áll. Szerte a Világban készítettek ezzel a kerámiával épület díszeket, szobrokat, közterületi díszelemeket, melyek javarészt mindmáig ellenállnak az idő múlásának.

Az 1890-es években 11 db 2,5 m magas angyalszobrot készült a Zsolnay gyárban. Budapesti megrendelésre alkották őket, öt szobor azóta is a kőbányai Szent László templomban áll. Egyet Pécsett, a Zsolnay mauzóleum tetején helyeztek el, ami sajnos ma már nincs meg. Az angyalszobrok a hitet és szeretetet jelenítik meg: a keresztet tartó a hit, a másik a szívét mutató angyal a szeretet szimbóluma.

Budapesten a kőbányai templomnál öt figura látható: hit, remény, szeretet és a két imádkozó szobor. Egyes példányok sokáig a Zsolnay gyár raktárán maradtak. Csak 1958-ban állították fel őket szabadtéren: három Kishajmásra, a hegyoldalban található kálváriához, kettő pedig a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyre a templom főbejáratához került.