Hungarikum lett a Zsolnay porcelán és kerámia

Hungarikum lett a Zsolnay porcelán és kerámia

2.png  1.png

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. immáron 160 éve jelképe, szimbóluma Pécs városának és Magyarországnak egyaránt. A Zsolnay fontos részét képezi a hazai kultúrának, művészet történetnek és ipartörténetnek. Az egyedi fejlesztésű technológiákra épülő manufakturális gyártása kiváló minőségű és egyedi, mással össze nem téveszthető esztétikai minőséget jelent. A Zsolnay eosin, porcelánfajansz és pirogránit termékek méltó képviselői Magyarország arculatának és imázsának. A Gyár története, fejlődése során, főleg Zsolnay Vilmos időszakában alapozta meg hírnevét, ekkor nyerte el jó néhány rangos nemzetközi vásár és kiállítás fődíját. Az alapítása óta , a jelentősége azonban jóval túlnőtt egy kerámia termékeket gyártó üzem hagyományai és technológia újításain.
Valódi szellemiséget és kultúrát hozott létre mely nem csak a hazai de a nemzetközi művészet történetnek is fontos részét képezi, szellemisége a mai napig formát ölt termékeiben.
Ez a szellemiség a művészet szeretete, a folyamatos fejlődés és megújulás igénye, a mindig jobbra, szebbre való törekvés, összességében a szó mindenértelmében történő az időt álló értékteremtés.
A Zsolnay név hallatán mindenki ugyanarra gondol. Mindenki előtt gyönyörű kézzel festett porcelánok, a szivárvány színeiben irizáló eosin tárgyak, és a hazánk leghíresebb épületeit díszítő szobrok és homlokzatdíszek jelennek meg, melyek semmivel össze nem téveszthetőek. A Zsolnay technológiája igen szerteágazó és minden ápolt területen egyedi a maga nemében. Ez a sokszínűség az egyik legnagyobb értéke a márkának, hogy több területen is olyat képes alkotni, amelyre sem külön, sem együtt nem képes egyetlen kerámiagyártó sem. Ez a felbecsülhetetlen érték teszi a Zsolnay-t Magyarország egyik legismertebb márkájává. Termékei egy 160 éves kutató; fejlesztő munka és legfőképpen tradíció eredményei, mely örök értéket képez mindenki számára, aki magáénak tudhat egy Zsolnay tárgyat.

3.png  8.png

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. saját hagyományainak és a művészet, kultúra terén kialakított pozíciójának megfelelően a jövőben is szeretne fontos szereplője lenne a hazai kulturális életnek. Szeretné megőrizni mindazt, amit generációról generációra hagyományozódott a gyárban. Ennek érdekében a technológia, a termékek folyamatos fejlesztése mellett újraindítja a középiskolai szintű szakmai oktatást, mely hosszútávon biztosítja a Gyár jövőjét és dolgozóinak utánpótlását. Kiállításokkal, vendégművészek fogadásával része kíván lenni a hazai művészeti életnek. Szeretné ha a régmúlt stílusai mellett, melyek szerves részét képezik a Zsolnay formakincsének, a kortárs törekvések is helyet kapnának a fejlesztési munkában, hiszen ez a fajta naprakészség és aktualitás mindig is része volt a Zsolnay stratégiájának. Fontos továbbá, hogy a jelenben és a jövőben szoros együttműködésben dolgozzunk a többi nagy múltú pécsi intézménnyel, hogy a Zsolnay-ban felhalmozódó tudás minél szélesebb körben hasznosításra és megismerésre kerüljön. A jövőre nézve szeretnénk, ha a Zsolnay a 21 században új virágkorát élné, ha társadalmi , kulturális és szakmai jelentősége újra betöltené a régmúltban megszerzett helyét, mert a Zsolnay egy olyan felbecsülhetetlen értéke Magyarországnak, amely megőrzésre, támogatásra és elismerésre méltó!

8.png  7.png