A különleges Zsolnay-kút

„Ad Aquas Herculi sacras”, vagyis Herkules szent vizeihez.

A fővárosi József nádor tér felújítása során a patinás Zsolnay Porcelánmanufaktúra is szerepet kapott. A belvárosi térre tervezett két díszkút egyikét a Zsolnay pirogránit kerámia üzem készítette el.
Neoreneszánsz stílusú kutat, 56 db elemből állították össze, a Zsolnay pirogránit üzemének szakemberei a kút összes darabját több mint egy év alatt készítették el. Terjedelmes mérete látványos, a medence átmérője 3,2 m a kút magassága 4,25 m.
Zsolnay mázas pirogránit épületkerámiából készült, mely a manufaktúra egyik védjegye.
Időtálló fagy és vízálló, időjárási viszontagságoknak kiválóan ellenálló kerámia.

Az első Herkules kút elkészítése Alpár Ignác építészi pályafutásának életművében ez a munkája fontos alkotásnak számít. A Szapáry-fürdő tervezésére 1883-ban hirdettek pályázatot. Alpár Ignác (1855-1928) építész első alkotása a Herkules Kút, melynek révén vált ismert építésszé. A fürdőház építése 1885-1887 között zajlott. A Cserna patak és a hegyek közötti keskeny földsávon, a fürdőház kupolás lefedésű középső épületében kapott helyet a Zsolnay-pirogránit épületkerámiából készített szökőkút.

A 130 éves múlttal rendelkező híres Herkules-kút példányának pontos mását anno több helyen is felállítottak, Pécsett a Zsolnay gyár kertjében, a pécsi Vasváry-villa parkjában, Budapesten a XII. kerületben a Művész u. 2. szám alatti ház kertjében, továbbá napjainkban, Kaposvárott és a megújult József Nádor terén, ahol méltán lehet turisztikai látványosság.

bi-20190827-0050-1024x684.jpg