A tradíció bűvöletében

A Zsolnay márkanév hosszú története során mindig tudott kora számára valami újat és meghatározót mondani. Immár 170 éve a hagyomány, az egyediség, a művészi érték, valamint az állandó megújulás jelképe.

line.png

Mind technológiai megoldásokban, mind pedig a művészi kivitelezésben úttörő szerepet játszott, magához vonzotta az adott kor neves tudósait, művészeit, építészeit. 

A porcelánfajansz, a pirogránit és az eozin technológia csak néhány a legfontosabb vívmányok közül, mely világhírűvé tette a Zsolnay nevet.

A Zsolnay márkanév számára az 1870-es évektől induló nemzetközi sikerek hozták meg az elismerést. Az Osztrák-Magyar Monarchia és egész Közép-Európa legfontosabb kerámia üzemévé vált.

Az 1896-os Országos Milleniumi Kiállítás jelentős mérföldkő volt a manufaktúra életében.

Az eozin technológia osztatlan sikert aratott. Míg a kiállításon szereplő díszedényeken elsősorban népi és keleti motívumok jelentek meg, a következő években a divat változásait követve dísztermékeik a szecesszió jegyében változatosan formált, gyakran plasztikus elemekkel gazdagított kerámiák voltak.

Az üvegkelyhek finomságát idéző tulipánokból több mint százféle változatot gyártottak. A korszakban népszerű, karcsú nőalakokkal dekorált vázák, virágedények, névjegytálak az eozin technikának köszönhetően légiesen könnyed hatást keltettek.

A szecessziót a természet is inspirálta: a virágedényeket madarak, pillangók és virágok sokféle változata díszítette. Az eozin készítése ma is kézműves munkát igényel, különlegességét a gazdag színvilág mellett a felületek irizáló fénye adja.

Ez a speciális technológia a mai napig egyedülálló a világon, titkos összetétel alapján a kezdeti hagyományokra épül.

A termékek folyamatos technikai megújítása és együttműködése a kor legnagyobb gondolkodóival juttatta el a gyárat oda, hogy gyártástechnológiája sokban eltért minden más porcelángyárétól.  Számos a világon egyedi, csak a Zsolnay gyárban használt technológiát kísérletezett ki.

Ezen kívül a legfontosabb támogatást és inspirációt a századforduló magyar építészei számára, melyek által a Zsolnay márkanév a mai napig egyet jelent a tradícionális értékrenddel, a kimagasló minőséggel, és az egyediség luxusával.

A társaság jelenleg új fejlesztések előállításán dolgozik, és a jövőbe tekintve az innovációra helyezi a hangsúlyt. A tradícionális értékrendet megtartva új irányok megteremtésével építi a jövőt!

Termékeinkből
New york Toronto London Zürich Vienna Budapest Prága Moskwa Kijev Damaszkusz Kuvait Ryadh Dubai Muscat Shanghai Tokyo Melbourne