2009 augusztusában született meg a megállapodás, amely szerint az Amerikában élő dr. Gyugyi László hatszáz darabos, egyedi darabokat tartalmazó magángyűjteménye visszakerül Pécsre.

gyugyi.jpgA felbecsülhetetlen értéket képviselő kollekció darabjai a gyár 40 évét felölelő (1870-1910) historikus és szecessziós korszakából származnak. Jellemzői, hogy minden forma-, motívum- és technikai színvariációból csak néhány darab készült, a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon is szerepelt alkotásai.

A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, úgy, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be, és tárgyai a díszműgyártás keresztmetszetét is adják. A gyűjtemény olyan egyedülálló különlegességet is tartalmaz, mint az a Zsolnay Vilmos kézírásával jelzett és datált festett tányér, amelyet Rippl-Rónai tervezett.

A gyűjtemény az Európa Kulturális Fővárosa program alkalmából lelt otthonra Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben, egy kifejezetten e célra átalakított szecessziós épületben, az egykori Sikorski-villában. A tárlatnak otthont adó épület elsőként került átadásra a Zsolnay Kulturális Negyed beruházásai közül, hogy mielőbb a nagyközönség előtt is láthatóvá válhasson a különleges kiállítás.

http://www.gyugyi.hu/