Bibliográfia

Zsolnay aranykora - Gyugyi László gyűjteménye száz új tárggyal Csenkey Éva - Gyugyi László - Hárs Éva

aranykor.jpgDr. Gyugyi László műgyűjtő közel 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye páratlan értéket képvisel. Darabjai a gyár 40 évét átölelő (1870-1910) időszakának termékei, amelyek három nagy korszakra oszthatók: a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusaira.
A gyűjtemény a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően talált otthonra Pécs új kulturális városrészében, a Zsolnay Negyedben. A gyűjtemény méltó helyét az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villában találták meg.
A könyv a világ legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét mutatja be, amelyet Magyarországon született, Amerikában élő tulajdonosa évtizedeken át gyűjtött kiváló ízléssel, szakértelemmel és igényes szeretettel a nagyvilág különböző pontjain.
A több mint hatszáz darabból álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magába, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek.
A legújabb kutatásokat is feldolgozó szakértői tanulmányok a gyűjtők számára kínálnak meglepetéseket, a remek felvételek a művészi tárgyak élvezőinek. Az először 2010-ben, a hazatérés évében megjelent kötet új kiadása bemutatja azt a száz új műtárgyat, amelyekkel az utóbbi években gazdagodott a gyűjtemény

Gyugyi László, Csenkey Éva, Hárs Éva: Zsolnay aranykora

zsolnay-aranykora.jpgEz a könyv a világ legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét mutatja be, amelyet Magyarországon született, Amerikában élő tulajdonosa évtizedeken át gyűjtött kiváló ízléssel, szakértelemmel és igényes szeretettel a nagyvilág különböző pontjain. A több mint hatszáz darabból álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magába, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek. A legújabb kutatásokat is feldolgozó szakértői tanulmányok a gyűjtők számára kínálnak meglepetéseket, a remek felvételek a művészi tárgyak élvezőinek.
A bemutatott vázák, tálak, korsók, lámpák vagy faliképek egyszerre sugározzák a régmúlt varázsos hangulatát és közvetítik a művészet ellenállhatatlan vonzását, időtlen ragyogását.

 

Zsolnay ​– Pécs Hárs Éva

covers241616.jpgHárs Éva művészettörténész e könyvében a pécsi Zsolnay gyár egész történetének tudományos alaposságú feldolgozását adja. A családi visszaemlékezések, levéltári kutatások és más források alapján rekonstruálja az üzem fejlődését, de a fő hangsúlyt a szebbnél szebb kerámiák bemutatására helyezi. Korszakról korszakra kíséri végig a művészeti produkciót, elemzi a tervezők munkásságát. A Zsolnay-féle kerámiaművészet több forrásból táplálkozik. Mégis talán leghíresebbek azok a századfordulón készült darabok, amelyeknek szecessziós formavilága a Zsolnay-gyár egyedülálló technikája, a fémes csillogású eozinmáz segítségével teljesedett ki.

Vízy László: Káprázatos pártázatok

kaprazatos-partazatok.jpgA Zsolnay építészeti kerámia mesterei 2009

A könyv a századforduló művészetének, építészetének világába kalauzol, amelyben a Zsolnay építészeti kerámia emlékeit kutatva betekintést kapunk a magyar építészek, szobrászok, festők és iparművészek mestereinek munkásságába a színes építészet és kerámia által. A Zsolnay név nemcsak Magyarországon, de szinte az egész világon ismert értékeit a hazai építészet legnagyobbjainak munkásságán keresztül érzékelteti. Hogyan vált az építészetben a historizmus, a minden korábbi kort utánzó építészet sajátos, magyaros szecessziós stílussá a magyar kulúrkincsben.

Alföldi szecesszió

alfoldi-szecesszio.jpgTóth Könyvkereskedés Kft., Debrecen 
2008

Az album gyönyörködtető építészeti emlékeket mutat be az Alföld, mint földrajzi tájegységről, amely délen és keleten túlnyúlik a politikai határokon. A lehetséges témák közül a leglátványosabbat, s magára a területre nézve is legjellemzőbbet választotta fényképei elkészítéséhez a könyv kezdeményezője, amikor a századforduló épületein kereste a sajátos alföldi karaktereket. Innen már a bevezető írójának – egyben a kötet szerkesztőjének – kihívó feladata, hogy ezt a megérzett fogalmat: alföldi szecesszió, megkísérelje világosan körülhatárolni, létét szakmai érvekkel alátámasztani. A kérdés nem egyszerű, de a válaszadást ösztönzi, hogy e könyv keretében a valóban gyönyörködtető képek kíséretében lehet foglalkozni a magyar századfordulós építészet sajátszerűségével, az azt minden más kortárs irányzattól megkülönböztető jellegzetességeivel.

Tóth Pál – Czeglédi Zsolt: Csodálatos Magyarország - magyar / angol

csodalatos-magyarorszag.jpgTóth Könyvkereskedés Kft., Debrecen
2008

Hazánk legszebb építészeti emlékeiből, épületegyütteseiből nyújt válogatást a szerzőpáros igényes kivitelű kiadványa. A gazdagon illusztrált lapokon Budapest nevezetességein (Országház, királyi palota, Gellérthegy, Halászbástya, Margitsziget, Hősök tere, Dohány utcai zsinagóga, Mátyás templom stb.) túl a vidéki látnivalókból is bőséges kínálat várja az érdeklődő olvasókat. A Soprontól Szarvasig ívelő hazai körkép színes illusztrációit rövid ismertetések kísérik.

Romváry Ferenc: Zsolnay

romvary-ferenc-zsolnay.jpgTóth Könyvkereskedés Kft., Debrecen
2007

Ez a könyv a Zsolnay dísztárgyak bemutatását tűzte célul, szubjektív válogatásban, a család és a családdal száz éven át egybeforrt pécsi gyár másfél évszázados történetének ismertetésével párhuzamban.

A gyár művészi tevékenységéhez azonban szervesen hozzátartozik, a dísztárgyakéval szinte azonos értékű, az építészeti kerámia is. Ennek bemutatása nem tárgya ennek a kötetnek, pedig ugyancsak a művészettörténeti jelentőségű teljesítmények közé sorolható. Jelzésszerűen álljon itt a 19-20, század fordulóján készült, mázas Zsolnay kerámiával díszített legjellemzőbb épületek.

Winkler Barnabás: Kezdetben volt a rózsaszín

kezdetben-volt-a-rozsaszin.jpgMester Nyomda, Budapest 
2007

A könyv szerzője Zsolnay-gyűjtő, kollekciója ma már több mint ötszáz darabból áll. Winkler Barnabás egy-egy Zsolnay-tárgyhoz fűződő személyes élményei alapján eleveníti fel a nevezetes használati eszközök keletkezésének történetét, a Zsolnay Terakotta- és Kőedénygyár alapítását. Miként azt a szerző írja: „Az üzemben a termelés szerény létszámmal és technikai felszereltséggel, mindennemű gépi erő felhasználása nélkül 1853-ban annak ellenére megindul, hogy a Pécsi Városi Tanács, illetve a Sopronban működő Kereskedelmi és Iparkamara szükséges engedélyei még váratnak magukra."

Csenkei-Gyugyi-Hárs: Zsolnay a nagyvilágból/Zsolnay art pottery

zsolnay-a-nagyvilagbol.jpgHelikon Kiadó (magyar/angol) 
2006

Ez az igazán exkluzív album a New Yorkban élő gyűjtő, Gyugyi László Zsolnay-gyűjteményét mutatja be kivételesen szép tárgyfotókkal, katalogizálva, a kiváló művészettörténész szerzők által készített leírásokkal. Nem csak gyűjtőknek, hanem a Zsolnay kerámia rajongóinak is szép ajándék. Angol nyelvű változatban is kapható.

Kovács Orsolya: Zsolnay

kovacs-orsolya-zsolnay.jpgEszéki kiállítás katalógusa 2006. december – 2007. március
(szerb/magyar/angol)